5 Çelësa themelorë per nje mendesi ndryshe

5 Çelësa themelorë per nje mendesi ndryshe

Në ndonjë rast do të keni dëgjuar dikë të thotë se ata janë duke bërë një proces zhvillimi personal, por… çfarë është zhvillimi personal? si mund ta zhvilloj veten? cfare me duhet per te? Këto pyetje dhe të tjera janë mbledhur në këtë artikull në të cilin ne do ju tregojmë 5 çelësat e zhvillimit personal.
Si të punoni për zhvillimin personal
Kur vendosni të vini bast për veten dhe zhvillimin tuaj personal, ju po investoni në personin më të rëndësishëm në jetën tuaj. Më poshtë do të gjeni 5 çelësat e zhvillimit personal.

1.Guxoni të largoheni nga zona juaj e rehatisë

Zona e rehatisë nuk është një vend si i tillë, ka të bëjë me ndjenjën e sigurisë dhe kontrollit mbi mjedisin tuaj. Sa herë keni menduar të bëni diçka ndryshe, por frika ju paralizon sepse nuk e dini nëse mund ta kontrolloni?
Ndërmarrja e hapit për të dalë nga kjo zonë mund të përfshijë frikë, por megjithatë, ia vlen të pranoni se ky emocion vjen vetëm me ju dhe se pranimi i tij ofron shtytjen që mund t’ju nevojitet.Nga ana tjetër, zhvillimi personal ju pret. Nëse vendosni ta bëni, mund të bëni disa gabime gjatë rrugës (si njerëz që jemi ne), por ato gabime janë gjithashtu pjesë e zhvillimit tuaj.
Të menduarit për dëshirën për të bërë ndryshime pa ndërmarrë veprime madje mund të çojë në zhgënjim. Besoni më shumë tek vetja juaj.
“Nëse jeni duke kërkuar për rezultate të ndryshme, mos bëni gjithmonë të njëjtën gjë” (Albert Einstein)

2.Kujdesu për veten

Vetëkujdesi është një mjet thelbësor për zhvillimin personal. Ajo që do të bëni është për ne dhe për ju. “Nuk kam kohë për veten time” “Gjithmonë e vendos mirëqenien e mjedisit tim në plan të parë” Këto lloj mendimesh kufizojnë rritjen tuaj. Kur ndryshoni zakonet dhe bëheni prioriteti juaj, filloni një ndryshim nga brenda që pak nga pak do të reflektohet në pamjen tuaj të jashtme. Kujdesi për veten ka të bëjë me kujdesin për trupin dhe mendjen tuaj.

3.Marr pergjegjesi

Padashur ndonjëherë ne priremi të hedhim topa për diçka që ka ndodhur apo edhe kur ka të bëjë me diçka që po ndjejmë. Përgjegjësia ka të bëjë me marrjen në dorë të asaj që ndodh brenda jush dhe rreth jush dhe nëse nuk ju pëlqen… duke i dhënë vetes mundësinë për ta ndryshuar atë. Ne jemi përgjegjës për mënyrën se si mendojmë, kështu që puna këtu ka të bëjë me të mësuarit për të menduar ndryshe në mënyrë që të ndjeni gjëra të ndryshme dhe të shkoni një hap më tej për lirinë tuaj personale.

4.Qëllime të qarta

Si dëshironi të jetë zhvillimi juaj personal? Si do të dëshironit të zhvilloheni? Jo të gjithë njerëzit kanë të njëjtën ndjenjë të jetës. Ndoshta për disa, zhvillimi personal ka të bëjë më shumë me fushën e punës, ose familjes, ose personale ose shpirtërore. Është e rëndësishme të përcaktoni se ku dëshironi të shkoni me procesin tuaj të zhvillimit. Për këtë, është e rëndësishme të vendosni qëllime të qarta dhe të modifikueshme gjatë gjithë përvojës me objektiva të vogla të arritshme në ditët tuaja.

5.Menaxhimi emocional

Emocioni është një përgjigje automatike dhe universale e trupit që na jep informacion se si ndihemi për atë që po ndodh përreth dhe brenda vetes. Çfarë ndodh kur nuk ka menaxhim të mirë emocional? Mund të ndjejmë shumë shqetësime. Lejojeni veten të ndjeni dhe pranoni se emocioni po vjen për t’ju thënë diçka. Ndaloni së dëgjuari dhe vëzhgoni atë pa e gjykuar. Do të jetë mënyra për të mësuar ta menaxhoni atë dhe kjo do t’ju ndihmojë në rritjen tuaj.
Nëse keni arritur deri këtu, faleminderit që mendoni për veten, shpresoj që këto çelësa t’ju ndihmojnë të jeni versioni juaj më i mirë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Kontaktoni ne Whatsapp
0