Si të krijoni një rutinë ditore hap pas hapi?

mireqenia fizike

Nuk më pëlqen të them se njerëzit “lindin” të organizuar, por nuk mund ta mohojmë që organizimi është më i lehtë për disa njerëz sesa për të tjerët. Për ata “të tjerët” na kushton pak (pak?) më shumë.

Ata njerëz “të tjerë” kanë nevojë për kujtime të vazhdueshme për gjithçka që duhet të bëjmë. Nëse jo, harrojmë gjithçka, ose e lëmë për më vonë. Edhe nëse nuk e keni atë mundësi organizimi që kanë disa njerëz, pak nga pak mund të mësoni të organizoheni. Si të bëni një rutinë të përditshme?

1.Përcaktoni gjërat më të rëndësishme që duhet të bëni sot.

Për disa njerëz do të jetë ushtrimi, sepse shëndeti i tyre varet nga kjo. Për të tjerët, vullnetarizmi. Për të tjerët, studimi ose mbajtja pastër e shtëpisë. Këtë mund ta përkthejmë si “qëllimw”. Qëllimet do të jenë themeli i rutinave tuaja, sepse ato ju tregojnë se në çfarë duhet të përqendroni vëmendjen tuaj.

2.Përcaktoni gjërat më urgjente.

Ju duhet të analizoni se cilat detyra nuk mund të lihen për më vonë dhe cilat nuk mund t’i delegohen një personi tjetër. Një shembull shumë i qartë do të funksionojë. Askush nuk mund ta bëjë këtë për mua dhe nuk mund ta shtyj për më vonë. Këto do të jenë “prioritetet” tuaja. Prioritetet do t’ju lejojnë të dalloni midis asaj që duhet të bëni në fillim, asaj që mund të bëni më vonë dhe asaj që mund të mos bëni duke ia deleguar dikujt tjetër.

3.Vendosni një urdhër.

Cilat janë detyrat që duhet të bëni sapo të zgjoheni? Mund të jetë vendosja e kafesë për t’ju zgjuar dhe për t’u marrë energji, ose për t’u larë dhe për t’u përgatitur, ose për të rregulluar shtratin, ose për t’u veshur shpejt, vetëm për të shkuar t’i lëshoni fëmijët në shkollë, të meditoni, të luteni, të bëni një shëtitje. Këto do të jenë detyrat e para që do të përbëjnë rutinën tuaj të përditshme.

4.Përcaktoni se çfarë vjen më pas.

Pasi të keni bërë ato detyrat e para, çfarë duhet të bëni? Ndoshta bëni gati mëngjesin, ngrini pjesën tjetër të familjes, nxirrni qenin jashtë, shkrini mishin për drekë, futni në prizë tenxheren e ngadaltë, kontrolloni orarin tuaj.

5. Urdhëroni gjërat urgjente dhe të rëndësishme.

Pas kësaj, ose prioritetet tuaja (urgjente) ose qëllimet tuaja (e rëndësishme) do të ndjekin, në varësi të asaj se sa urgjente ose të rëndësishme janë për ju:

  • [ ] Së pari urgjenca dhe e rëndësishme
  • [ ] Pastaj urgjenca dhe më pak e rëndësishme
  • [ ] Pastaj e rëndësishme dhe më pak urgjente
  • [ ] Së fundi, më pak e rëndësishme dhe më pak urgjente.

Ju do të krijoni një listë me të gjitha këto detyra. Kur të keni listën tuaj të plotë, kaloni nëpër të dhe sigurohuni që të keni përfshirë gjithçka që vërtet duhet të bëni dhe gjithçka që vërtet dëshironi të bëni.

6.Ndani ditën në segmente.

Më pas, ndajeni ditën tuaj në segmente në mënyrë që ato të kenë kuptim për ju. Mund të jetë mëngjes, pasdite dhe natë, ose me orë, ose në segmente prej 2, 3 ose 4 orësh. Në këto segmente ju do të organizoni rutinat tuaja.

7. Caktoni detyra për secilin segment.

Pastaj, ne do të vendosim secilën detyrë në ato segmente. Do të shënoni, numëroni ose ngjyrosni çdo segment të ditës. Më pas do të shënoni çdo detyrë në të njëjtën mënyrë, duke e caktuar në segmentin përkatës të ditës. Shumica do të jenë shumë të dukshme, si përgatitja e mëngjesit, do të caktohet në segmentin “mëngjes” ose një kohë në mëngjes. Detyrat e tjera mund të kryhen në çdo kohë të ditës, kështu që ju mund t’i vendosni ato në çdo segment, duke u përpjekur të balanconi numrin e detyrave brenda atij segmenti, ose mund të bëni një kategori shtesë të quajtur “çdo kohë”.

Si të krijoni një rutinë ditore hap pas hapi?

Në këtë mënyrë do të keni rutinën tuaj të përditshme.

Filloni pak nga pak.

Fillimisht, përpiquni të mbani pak detyra rutinore të përditshme. Më pas mund të shtoni më shumë, pasi mësoheni të bëni ato që keni përfshirë në fillim pa ju kushtuar aq shumë. Ideja në këtë pikë është që të mësoheni të vendosni rutinën tuaj të përditshme, jo aq shumë duke bërë shumë gjëra çdo ditë. Nuk bëhet fjalë për të shkuar në shtrat të rraskapitur në orën 2 të mëngjesit, vetëm sepse kishit 20 detyra për të bërë. Mbajeni atë në disa detyra, por përqendrohuni në përfundimin e tyre çdo ditë pa dështuar. Kjo do të ushtrojë aftësinë tuaj për të ndjekur një rutinë, për të gjeneruar zakone. Mos harroni se duhen 21 ditë për të krijuar një zakon të ri, kështu që mbajeni listën tuaj të shkurtër, me pak detyra dhe mos dështoni t’i përfundoni ato detyra çdo ditë, të paktën për ato 21 ditë që duhen që rutina juaj e re të zbatohet ngq trur

Ndërsa e keni më të lehtë të përfundoni të gjitha detyrat në listën tuaj, shtoni më shumë nëse dëshironi, deri në pikën ku ndiheni ende të relaksuar dhe në kontroll të rutinës suaj.
Dhe çfarë ndodh nëse një ditë nuk i kryej detyrat e mia?

Mos u dekurajoni.

Kjo na ndodh të gjithëve, aq më tepër kur kemi kaluar 30, 50 ose më shumë vite të jetës sonë duke i bërë gjërat ndryshe. Të paktën përpiquni të përfundoni detyrat tuaja fillestare dhe nesër merrni një listë të re, pa zvarritur detyrat. Nëse kalojnë disa ditë dhe nuk mund ta përfundoni rutinën tuaj, duhet të rishikoni nëse do të ishte më mirë të eliminoni disa detyra, apo t’i riorganizoni ato në segmente të ndryshme të ditës në të cilat mund të jeni më efikas në kryerjen e atyre detyrave. Sigurisht, vazhdoni të përpiqeni. Mos harroni se sa ju ka kushtuar për të arritur atje ku jeni

Nëse as kjo definitivisht nuk funksionon, ose ndodh diçka që ju largon plotësisht nga rutina juaj, filloni nga e para. Filloni me detyrat bazë në fillim, vetëm disa, nuk ka rëndësi nëse janë vetëm një apo dy. Por shtyjeni veten t’i plotësoni ato për disa ditë dhe gradualisht shtoni të tjera, qoftë edhe një në ditë, derisa të ktheheni në rutinën tuaj të vjetër, ose një më të mirë. A keni krijuar ndonjëherë një rutinë për të kryer detyrat e ditës? Cila ka qenë përvoja juaj me rutinat?

Presim me kënaqësi komentet tuaja!

Me dashuri stafi i pazarit online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Kontaktoni ne Whatsapp
0